Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek

Bağışıklık sistemimiz bizi dış (bakteri, virus,mantar gibi mikroorganizmalar) ve iç düşmanlara (kanser hücreleri) karşı koruyan bir sistemdir. Bu sistemin yetersiz çalışması gibi aşırı çalışmasında organizmamızda hastalık denilen istenmeyen durumlara neden olur. Bağışıklık sisteminin uygun gelişimi için aşırı stresten uzak durulması, yeterli uyku uyunması,  özenli bir beslenme ve açık/temiz havada zaman geçirilmesi en temel gereklerdir. Bu konuda dikkat edilmesi gereken noktalar vardır ve bunlar aşağıda yaş gruplarına göre kısaca özetlenmiştir.

Ayrıca bilinmesi gereken bir diğer önemli noktada: Her ne kadar birçok maddenin (vitamin ve çinko gibi) ve ilacın bağışıklık sisteminin gelişimini sağladığı ifade ediliyorsa da sağlıklı bireylerde bunların artı bir katkı sağladığına yönelik bilimsel bir kanıt yoktur. Ancak vitamin veya çinko eksikliği olan bir çocukta  vitamin veya çinko takviyesinin bağışıklık sistemini geliştirmesi beklenebilir. Ancak bu eksikliği olmayan birisine bu maddelerin fazladan verilmesinin yararı olmayacağını ve hatta  zararı olabileceğini hatırlamak gerekir. Bu nedenle bağışıklık sistemi takviyesi altında satılan ürünlerin kullanılmadan önce çocuk doktorunuzdan lütfen bilgi ve görüş alınız.

Bebeklik Dönemi

Yenidoğan bebek hayatının ilk aylarında dış faktörlere ve hastalıklara karşı oldukça hassastır. Bebeğin kendi savunma mekanizmasını oluşturan yapı taşlarının (antikor) üretimi dördüncü-altıncı aylarda başlar ve yeterli seviyeye  ulaşması genellikle 9 -12. aylarda gerçekleşir. Bu döneme kadar bebeğin bağışıklık sisteminin temelini gebelik sırasında anneden geçen koruyucu antikorlar oluşturur. Anneden bebeğe antikorların geçişi özellikle gebeliğin son haftalarında gerçekleşir. Zamanında doğmuş bebeklerin bağışıklık sisteminin prematüre doğmuş bebeklere göre daha güçlü olması bu nedenledir. Anne sütü de bağışıklık sistemini oluşturan yapı taşları bakımından çok zengindir. Bu nedenle anne sütü ile beslenen bebeklerin bağışıklık sistemi çok daha güçlü olacaktır. Anne sütü ile beslenmenin özellikle teşvik edilmesi ve bebeğin ilk altı ayında temel besin maddesinin anne sütü olması çok önemlidir. Aşılama hastalıklara karşı korunmada önemli silahlarımızdan biridir. Yenidoğan döneminden itibaren bebeklerin aşılarının zamanında ve düzenli olarak yapılması, bu en korunaksız dönemden itibaren bebeğin bağışıklık sisteminin gittikçe daha da güçlenmesine neden olacaktır.

Oyun çağı dönemi
Oyun çocuklarında aşılama büyük oranda tamamlanmış olur. Çocuklarımız artık aşı ile korunabilen hastalıklara karşı direnç geliştirmişlerdir. Bu dönemde aşılama dışında dengeli ve yeterli beslenme çok büyük önem taşır. Öğünlerde farklı tipte gıda maddelerini dengeli oranlarda ve yeterli miktarlarda alan çocuğun ek olarak vitaminlere ihtiyacı yoktur. Oyun çocukluğunda bedensel faaliyetlerin artırılması, özellikle açık ve temiz havada zaman geçirilmesi sağlam bir vücut ve güçlü bir bağışıklık sistemi için oldukça yardımcıdır. Özellikle yaz mevsiminin temiz havası olan bir ortamda (yayla, deniz kenarı gibi)  açık havada bol zaman geçirilmesi ve hareket yapılması hem fiziksel hem de bağışıklık sistemi gelişimi için büyük önem taşır. Çocuğun doktoru tarafından gerekli görüldüğünde destek amaçlı vitaminlerin kullanılması uygun olabilir.

Bu çağda kreş, yuva, anasınıfı gibi toplu bakımevlerine gitmeye başlayan çocuğun sık hastalanmaya başladığı fark edilecektir.İlk toplu bakım yılında ortalama ayda bir hastalık geçirmesi sık görülen bir durumdur. Bu hastalıkların nedeni çoğunlukla viruslardır ve çoğu antibiotik kullanılmasını gerektirmeyen soğuk algınlığıdır. Hastalıklar çocuklarla yakın temas sonucu oluşmaktadır. Ama bu hastalıkların beklendiğinden uzun sürmesi veya beklendiğinden ağır geçmesi durumunda başta allerji olmak üzere değişik nedenlerin hekimler tarafından değerlendirilmesini gerektirir.

Okul çağı dönemi
Okul çağı çocuklarında bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde aşılama tüm çocukluk çağında olduğu gibi büyük önem taşır. Aşıların tekrar dozlarının yapılması, aşılama ile önlenen bulaşıcı hastalıklara karşı koruyuculuğun uzun yıllar devam etmesi açısından önemlidir. Dengeli ve kalori açısından yeterli beslenme, okul çağı çocuğunun artmış ihtiyacının karşılanması için gereklidir. Bu dönemde sportif faaliyetlerin özendirilmesi ve düzenli hale getirilmesi, sporun bir yaşam biçimi haline gelmesine yardımcı olur. Düzenli spor yapan çocuk, hem ruh hem de beden sağlığı açısından ve özellikle de bağışıklık sistemi açısından çok daha güçlü olur.